Топ 10 съвета как да се подготвим за изпит

Топ 10 съвета как да се подготвим за изпит

Топ 10 съвета как да се подготвим за изпит

Топ 10 съвета как да се подготвим за изпит
Опитът, който натрупахме последните години при провеждането на обучения, подпомагащи подготовката на явяващите се на различни изпити по право доведе до извеждането на топ 10 общовалидни съвета за учене по време на изпитна сесия.
 1. Отделете достатъчно време за учене.

Да, знаем, че може да бъде много досадно и имате куп други по-вълнуващи и интересни планове, но  Не оставяйте ученето за последния момент!

Докато някои колеги с изключително самообладание,спокойствие и вяра в неизчерпаемия си късмет оставят ученето за последния момент и това е успешна стратегия за тях, за повечето от нас това не е най-добрият начин да подходим към изпита. Нека си признаем, дори и на най-големия късметлия, късметът може да му изневери. Нашият съвет е да организирате времето си и да си направите собствена програма за учене, намерете баланс между учене и почивка, с който се чувствате комфортно.

 1. Организирайте вашето учебно пространство
  Знаем, че силните владеят хаоса, но изпитайте силата си в друга ситуация. Уверете се, че имате достатъчно място, за да разпръснете вашите учебници, закони и лекции. Имате ли достатъчно светлина? Вашият стол удобен ли е? Заглушихте ли известията от FB, Instagram и ТikTok?

Опитайте се да се отървете от всички разсейващи фактори и се уверете, че се чувствате възможно най-удобно и можете да се съсредоточите. За някои хора това може да означава почти пълна тишина, за други фоновата музика. Някои от нас се нуждаят от всичко напълно подредено и организирано, за да се концентрират, докато други предпочитат творческия хаос. Помислете какво работи за вас и отделете време да организирате пространството около себе си.

 1. Използвайте планове, схеми и таблици

Визуалните помощни средства могат да бъдат наистина полезни при учене и преговор. В началото на дадена тема предизвикайте себе си и запишете с тирета опорните точки на темата, а след като я прочете, добавете какво сте пропуснали. Когато наближи изпита, използвайте тези планове с опорни точки за преговор какво трябва да съдържа отговорът на даден въпрос. Записването на опорните точки на дадена тема в този кратък формат може да ви помогне бързо да си припомните всичко, което трябва да изложите по време на изпита. Схемите и таблиците, визуализиращи различни правоотношения или използвани като сравнителен метод между сходни правни институти, се запечатват в съзнанието ни. Например, сигурни сме, че знаете, че деликтът по чл. 45 ЗЗД включва 5 елемента, но кои бяха те? Направете схема, така никога няма да ги забравите.

 1. Упражнявайте се върху материали от предходни изпитни сесии и симулирани изпити

Един от най-ефективните начини за подготовка за изпити е да се упражнявате с материали от предходни изпитни сесии. Това ви помага да свикнете с формата и сложността на изпита. Поставете се в близки до реалните условия на изпит като организирайте симулация на изпит (може дори да започнете в уречения час за изпита или да го направите в библиотеката на университета). Отчитайки изпитното време, ще получите реална представа как да разпределите времето си така, че да ви стигне да отговорите на всеки въпрос.

 1. Обяснете вашите отговори на другите

Родителите, малките братя и сестри или съквартирантите могат да бъдат досадни по време подготовката ви за изпит. Обърнете това в своя полза. Обяснете им отговор на даден въпрос. Това ще ви помогне да го изясните в главата си, също така да подчертаете всички области, в които имате нужда от повече работа. Увереното устното изразяване е един от основните фактори за успеха. Започнете да слушате и харесвате гласа си.

 1. Организирайте учебни групи с колеги

Учете заедно с колеги, които ще се явяват на същия изпит. Може да имате въпроси, на които те имат отговорите и обратното. Уверите се, че оставате фокусирани върху учебните теми за отделеното време, това може да бъде един от най-ефективните начини да предизвикате себе си. Съкратете разговорите за това кой каква информация има за провеждането на изпита от предишни сесии, легендите за изпитните комисии, всеобща паника от наближаващата дата и прочие. Събрали сте се да успеете! Измислете игри или материали, които могат да ви помогнат в подготовката, пример карти с определения на правни институти или  симулиране на процес, влизане в роля изпитващ/изпитван  и др., вярваме, че може да бъдете много изобретателни.

 1. Правете редовни почивки

Въпреки че може да мислите, че е най-добре да учите възможно най-много часове, това всъщност може да бъде контрапродуктивно. Ако тренирате за маратон, няма да се опитвате да бягате 24 часа на ден. По същия начин проучванията показват, че за дългосрочно запазване на знанията редовните почивки наистина помагат. Всеки е различен, така че разработете учебна рутина, която работи за вас. Ако учите по-добре сутрин, започнете рано и си направете почивка на обяд. Или, ако сте по-продуктивни през нощта, вземете по-голяма почивка по-рано, за да сте готови за вечерта.

Разходката навън дори до магазина или разговорите с приятели, които не се готвят за изпит са отпускащи – явно светът не е спрял да се върти. Опитайте се да не се чувствате виновни, че сте навън, наслаждавайки се на слънцето и не забравяйте, че витамин D е важен за здрав мозък, но и не губете баланса – имате изпит за взимане!

 1. Закуска с храна за мозъка

Може да чувствате, че заслужавате почерпка или че нямате време да готвите, но това, което ядете, наистина може да окаже влияние върху енергийните нива и фокуса, така че се пазете от нездравословна храна. Поддържайте тялото и мозъка си добре захранвани, като избирате питателни храни, за които е доказано, че помагат на концентрацията и паметта, като риба, ядки, семена, кисело мляко и боровинки. Същото важи и в деня на изпита – изберете храни, които ще осигурят бавно освобождаване на енергия през цялото време. Захарта може да изглежда привлекателна, но енергийните ви нива ще се сринат час по-късно.

 1. Планирайте изпитния си ден

Уверете се, че сте подготвили всичко преди изпита. Проверете всички правила и изисквания и планирайте маршрута и времето за пътуване. Изчислете колко време ще отнеме, за да стигнете до изпитната зала – след това добавете малко допълнително време. Наистина не искате да пристигнете задъхани и стресирани, че закъснявате.

 1. Пийте много вода

Като последен съвет, не забравяйте, че добрата хидратация е от съществено значение, за да работи мозъкът ви по най-добрия начин.

Бонус съвет.

Сънят ни прави по-красиви, но и по-умни. Отделене достатъчно време за дълъг и възстановителен сън след натоварения ден.

Късмет!